LÄHTEEN LUMMERUMBA
Rotu, Sukupuoli suomenhevonen, tamma Säkäkorkeus 157 cm
Syntymäaika31. toukokuuta 2015 Ikääntyminen ikääntyy satunnaisesti
Rekisterinumero VH15-018-1206 Omistaja Laura VRL-11124
Koulutustaso helppo B - 90cm Kasvattaja Laura VRL-11124

Lähteen Lummerumba syntyi odottamatta, hieman etuajassa, toukokuun viimeisenä päivänä. Lumina varsoi kauniin tammavarsan keskellä päivää, auringon paistaessa, ulkolaitumelle. Vaavin tädeiksi ristityt tammakaverit tulivat pitämään laumanjäsenistään huolta, ja synnytys hoitui ilman lisäkäsiä tai ihmisiä häärimässä ympäriltä. Tallin ensimmäinen kasvatusnimen alle syntynyt tamma oli jo vauvana rohkea ja reipas, ja se osoitti kyllä myös oman mielipiteensä ja päättäväisyytensä - saa nähdä, millainen tulevaisuus meillä on!

"Moni kakku päältä kaunis" menee kuuluisa sanonta. Ja tähän tammaan se myös iskee, kuin rasvattu salama. Suloisesta ulkomuodostaan huolimatta neitokainen on ärhäkkä ja itsenäinen hevosenalku, joka ei kaipaa liikakomennusta tai huomiota. Kasvettuaan tamma on oppinut näyttämään kaapin paikan, ja tarhassa ollessaan se häätää äidin ja muut sitä ärsyttävät otukset samalta heinäkasalta pois; muutamien ponien kanssa se on tutustunut, ja on parhaita ystäviä, joiden perään huudellaan ja joiden kanssa keppostellaan. Tarhastahakiessa lähdetään sen bestiksen kanssa toiselle puolelle tarhaa, ja onhan tämä läsipää luikerrellut itsensä aitojen välistä poiskin. Bambamiksi kutsuttu tamma on vikkelä ja sitä kannattaakin taluttaessa ja irtipitäessä pitää silmällä, muuten ohi vilahtaa vain persus ja heiluva häntä, kun neiti on ottanut hatkat.
Hoitaessa tamma kannattaa sitoa kiinni; vaikka Bam onkin sellainen peruspullero, joka seisoa jököttää aloillaan toimenpiteiden aikana, se esittelee mielellään hammaskalustoaan kun sille tehdään jotain sen ei niin suosikkia juttua. Harjailu menee siihen saakka, kun siirrytään peppuun ja mahaan, ja varustus siihen saakka kun pitäisi avata suukki tai kiinnittää satulavyö. Jalat se nostaa kyllä hyvin eikä myöskään tallo suojia tai pinteleitä laittaessa, ja pienen maanittelun jälkeen myös varustaminen hoituu.

Kun Bambamin selkään nousee, on oltava selkeät sävelet siitä, että sinä olet päättänyt ottaa ohjat käsiisi. Neiti ei anna mitään ilmaiseksi ja jos selkään laitetaan joku aloitteleva tallukka, se kyllä vie täysillä omien halujensa mukaan; tai sitten jököttää paikallaan koko tunnin, oikeanlaiset merkit täytyy antaa. Ei liian kovia pohkeita tai suustarepimistä, mutta myöskään mitkään hipaisut kyljissä ei oikein auta. Selkeästi pitää kertoa mitä haluaa ja kuka haluaa, osoittaa että selässäistuja on se pomo. Kyllä se työnteko alkaa lopulta, hiljalleen, maistuakkin, kun ollaan päästy alkukankeudesta. Kouluun Bam ei oikein ole tehty, tamma kimpaantuu hissuttelusta ja tylsästä radansuorituksesta helposti. Esteet taasen ovat hevosen juttu ja se innostuu aina radalla, kovapäinen tamma saattaa viedä sinua vauhdikkaasti mukanaan jos unohdut haaveilemaan selkään. Pienillä pidätteillä sen vauhtia saa kuitenkin hallittua, hyppytyyli on ihan hyvä ja se selviää kyllä erikoistenkin esteiden yli pienellä kannustuksella; muutamien säikkyhyppyjen jälkeen. Tammassa onkin hieman ongelmallista se, että se näkee niitä vihreitä ukkoja joka kulmaan ja nurkkaan ja varsinkin maastossa, jos ollaan yksin. Vihreät miehet saattavat kurkistella erikoisesteidenkin takaa, sen vuoksi sitä pitää muistaa kannustaa erikoisesteillä, normaaleilla sen kannustamisen voi unohtaa jottei se turhaa innostu.


sukulaiset

i. Ralli-Rami
rnkm, 150cm | KRJ-I, ERJ-I
ii. Rattea Renttuli
ie. Kylvön Henni
e. Saariston Lumina
rt, 159cm | SV-I, EV-II
ei. Saaristolainen
ee. Luminosa

Isänisä Rattea Renttuli suurikokoinen rautiaankimo ori melkoisen kevyellä rakenteella varustettuna. Ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan saaden erinomaiset pisteet ratsuosiosta. Renttulia on kuvailtu kevyeksi ratsuksi joka on menestynyt kansallisella tasolla esteratsastuksessa jopa 120cm radoilla asti. Ori kilpailee vielä tälläkin hetkellä eikä ole Ramin lisäksi jättänyt tusinaa enempää jälkeläisiä joista 3/4 on perinyt isänsä kimon värityksen.

Isänemä Kylvön Henni, hyväluonteinen ratsutamma ostettiin ravitalliin omistajan sivuprojektiksi haaveena omasta estehevosesta. Harmi vain että Kylvön Henni ei lunastanut odotuksia aivan kuin piti. Tammalla riitti kyllä potentiaalia metrin luokkiin, mutta ei sopinut muuten lainkaan estehevoseksi. Hennistä ei kuitenkaan tahdottu luopua vaan vaihdettiin lajia. Tamma oli kuin kotonaan kouluradalla ja menestyi helpoissa luokissa aluetasolla. Rommi Rami on Hennin toistaiseksi ainut jälkeläinen.

Emänisä Saaristolainen on suurikokoinen suomenhevosori, jolta ei leikkimielisyyttä ja hauskuttamista puutu! Tompsaksi kutsuttu hevonen tykkää jekkuilusta ja se järjestääkin oman shownsa aina tallissa - osa siitä sitten tykkää, osa ei. Saaristolaisen show ei kuitenkaan koskaan mene niinsanottuun liiallisuuteen, se tietää kyllä rajansa ja paikkansa tallissa ja osaa lopettaa ajoissa, ei ehkä ensimmäiseen käskyyn mutta muutaman seuraavan jälkeen kenties. Ratsastaessa tämä piirtopäinen, punarautias hevonen on miellyttävä kokemus, se on pehmeä ratsastaa ja muutamaa orimaista temppua lukuunottamatta hevonen menee kyllä minne pitääkin. Ori on painotettu kenttäpuolelle ja se onkin kerännyt ihan mukavasti sijoituksia painotuslajissaan. Tulevaisuudensuunnitelmmissa Saaristolaisella ja tämän omistajalla on jatkaa hiljaista kisaamista ja tarjota komeaa oriitta jalostukseen - tiedä sitten, montako samanlaista viikaria tähän maailmaan ehtii vielä syntyä!

Emänemä Luminosa on sekin suurikokoinen neitokainen pohjoisesta Suomesta. Kylmään ilmaan ja työskentelyyn tottunut tamma on nöyrä palvelija, joka toimii kuten pyydetään ja antaa itsestään kaiken, jotta miellyttäisi käskyttäjäänsä. Luminosa on rauhallinen ja rehti työskentelijä, ja se toimii kentällä hienosti vaadittuun tapaan. Yleispainotteinen tamma ei hätkähdä reippaampiakaan merkinantoja esimerkiksi kylkiin, sillä toimittuaan muutaman vuoden ratsastuskouluhevosena tämä tuli hieman turraksi kylkimerkeille - sen kanssa kannattaakin mielummin olla hieman hellä, kuin potkia vain menemään. Askeleet ovat hieman pomputtavia ja se saattaa taipuvuudeltaan olla hieman jäykkä, mutta muuten kyllä menee kivasti. Ratsastuskouluvuosiensa jälkeen Luminosa ostettiin yksityiselle, jossa se nyt on viettänyt noin viitisen vuotta. Siellä tamma varsoi myös kolme varsaa, joista kyseinen, Saariston Lumina, on viimeisin ja viimeinen - nyt Luminosa päästetään nauttimaan eläkepäivistä ja kevyestä liikutuksesta.

00.00.00 o. Varsan Nimi (i. (Isän nimi) | om. VRL-00000, Kotitalli

kilpailumenestys

Täytettyään 4 vuotta Bambam alkaa kilpailemaan koulu- ja esteratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa koulutustasojensa mukaisissa luokissa. Hevosen tavoitteena on kerätä laatuarvostelumäärä sijoituksia ainakin toisesta painotuslajistaan.

koulujaoksen alaiset sijoitukset (0)
00.00.00 - Paikka - luokka - 00/00
00.00.00 - Paikka - luokka - 00/00
estejaoksen alaiset sijoitukset (0)
00.00.00 - Paikka - luokka - 00/00
00.00.00 - Paikka - luokka - 00/00
00.00.00 - Paikka - luokka - 00/00

päiväkirja

31. toukokuuta 2015

Tänä aurinkoisena sunnuntaina tallimme sai uuden tammavahvistuksen; aavistelumme ja veikkauksemme kimosta orivarsasta menivät väärään, kun maailmaan putkahtikin rautias läsipää, ja vieläpä toisen sukupuolen edustaja! Bambamiksi kutsuttu neitokainen on kuitenkin hyvin tervetullut perheeseen, ja sille riittää hellijöitä. Tamman kaksi kummitätiä, Neela ja Kelmu, pitivät mammasta ja vaavista huolta, kun neitokainen päätti tulla ulos maailmaan keskellä päivää, aurinkoiselle laitumelle. Mikäs siinä, tamma hoiti kyllä synnytyksen kuin vanha tekijä, ja otti päälle taas äitivaiheen. Bambam on innolla ollut tutustumassa maailmaan ja kavereihinsa, josko sille vielä saataisiin varsakokoinen kaveri niin ei ainakaan jäisi muiden alle tuolla leikkiessään! - omistaja

3. kesäkuuta 2015

Bambam on nyt muutaman päivän ikäinen, ja sen kanssa on totuteltu kosketukseen ja riimunpukemiseen. Hevonen on ollut nopea oppimaan ja se veteleekin kuin vanha tekijä näiden asioiden suhteen. Tänään hevonen emineen pääsi ulkoilemaan iltapäivällä, sateen väistyttyä, ja käytiinhän me vielä kävelylenkilläkin - Luminan selkään iskettiin Malena ja itse ratsastelin Kelmulla. Bam tuli mukana perässä, välillä se ryntäili tiellä meitä edellä ja välillä tammojen välissä tai sivuilla. Se tutki innoissaan maailmaa ja kellahti myös ojaan muutaman kerran, hontelot koivet eivät olleetkaan niin pitävät kuin se luuli. - omistaja

7. kesäkuuta 2015

Bambam on kasvanut hirvittävästi syntymästään, ja siitä on tullut rohkea neiti; vaikka tamma onkin vielä emän kyljessä kyhnäävä ja vieroitusta vasta odottava, se ottaa tutkivia askeleita maailmaan ja on into pinkeänä aina tutustumassa uusiin juttuihin. Otetaan tähän sunnuntaipäivän ratoksi vaikka esimerkkinä tuo eilinen tempaus, kun emä oli päättänyt köllötellä auringonpaisteessa ja varsa oli kyllästynyt. No, se oli sitten päättänyt livahtaa aitojen välistä, ja oli juossut pihattolaitumelle asti. Siellä ne kolme oria oli sitä ihmetelleet, kun tamma oli ihan innoissaaan juoksennellut isojen laukkaratsujen masujen alta ja spurttaillut niiden tallinkin ihan sekaisin. Onneksi oltiin itse juuri menossa puhdistamaan sitä karsinaa, joten Bam ei kerennyt sen kauempaa olla karkureissulla, en usko että tämä jää viimeiseksi sen omatekemäksi retkeksi mutta ehkä pisimmäksi. Toivottavasti. Tammasta on kuitenkin kasvamassa aika jekkuli tapaus, sen huomaa talutellessa ja hoidellessa, harjat on aina pitkin käytävää ja korvat luimussa jos koskee vääriin paikkoihin. No, tästä lähestytään vieroitusta, sitten päästään työskentelemään Bamin kanssa ihan kunnolla. - omistaja
Ulkoasu © M Layouts | tämä on virtuaalihevonen | hevosen kuvat © scirlin | isän puolen sukuselvitys © HM